2021

Rubb Industries bygger plasthall på Nordsjøen

Nå har vi laget en spesialdesignet hall for vedlikehold og reparasjon av vindturbiner – til havs!

Rubb har lenge vært en verdensledende leverandør av dukhaller på land. Nå har vi laget en spesialdesignet plasthall for vedlikehold og reparasjon av vindturbiner – til havs! 

I England har våre kollegaer i Rubb UK laget en unik løsning for vedlikehold av vindturbin-blader til havs. En spesiallaget Rubbhall er nå på plass på et offshore-skip i Nordsjøen etter å ha blitt løftet på plass av en 1000-tonns kran. Hallen ble montert på land, og via kranen ble den løftet om bord til offshore-skipet som fraktet den ut til en vindturbin-park utenfor kysten av Kent i England. 
– Hallen ble spesiallaget på forespørsel fra et selskap som leverer reparasjonsløsninger for offshoreindustrien, sier eier av Rubb Industries Finn Atle Haldorsen. Det var på en direkte forespørsel fra dette selskapet at hallen ble spesialkonstruert. 
-Det aktuelle selskapet leverer løsninger for offshoreindustrien via skip, så utfordringen her var å lage en hall stor nok for vindturbiner, stående på skip, forteller Haldorsen. Etter tett samarbeid med Rubb ble det laget en løsning som gjør det mulig å vedlikeholde og reparere turbin-bladene om bord på spesialskipet – langt ute i Nordsjøen. 

Rubb sin vindturbin-hall gjør det mulig å reparere turbin-bladene under tak – der de er. Ved å gjøre dette ute på stedet spares både tid og penger som vanligvis brukes til å transportere turbin-bladene frem og tilbake til land for reparasjon. Med hallen fra Rubb vil de nå slippe denne transporten, og de trenger heller ikke å gjøre reparasjoner på selve vindturbinen lenger. Denne løsningen vil derfor være tryggere enn å utføre vedlikeholds-jobbene i høyden. 

Det er ikke laget noe tilsvarende i Norge enda, men Haldorsen mener at dette er et marked i utvikling. – Vi i Rubbhall er klare for å gjøre tilsvarende oppdrag her til lands når som helst, sier han. – Det er en av de store fordelene med Rubbhall – det er svært fleksible haller! Og med våre dyktige fagfolk med uslåelig erfaring får vi til det meste, fortsetter han.  

Den skreddersydde hallen er 22,3 meter bred, 20 meter lang og 5,5 meter høy. Den er spesiallaget for å tåle de ekstreme værforholdene i Nordsjøen. Anlegget leveres komplett med tre 2-tons AFT-dører for å skape et klimakontrollert produksjonsområde. Med disse dørene er det plass til tre 58,8 meter lange turbin-blader. Hallen er isolert med 150 mm thermokledning. Det er installert lys sammen med et varme- og ventilasjonssystem for å sikre en stabil temperatur, og for å sikre at luftfuktigheten ikke overstiger 80%.

Nøkkelfunksjoner:

  • Ventilasjonssystem som holder stabile temperaturer på +18 – +25grader. 
  • Spesiallaget for å tåle spesifikke vind- og snølaster 
  • Skreddersydd for å tåle ekstreme værforhold i over 10 år
  • Laget for installasjon og demontering på land 
  • Thermohall – isolert hall med kraftig thermokledning 
  • Tre porter på 6×6 meter 
  • Belysning i henhold til gjeldende krav