2022

Verdens minste Rubbhall

Rubbhall er en fleksibel dukhall og kommer i mange ulike størrelser, men en hall som er så liten som denne har vi aldri sett før!

Rubbhall er en fleksibel dukhall og kommer i mange ulike størrelser, men en hall som er så liten som denne har vi aldri laget før!

De minste Rubbhallene i verden finner du i Haugesund, nærmere bestemt i Totlandshavn – en 1:50 skala modellbåthavn laget av Nils Arvid Totland. Nils Arvid har jobbet med prosjektet i flere år, og det hele legges ut på Instagram, hvor han har over 10.000 følgere. Midt blant gaffeltrucker, båter og skipscontainere finner du dukhallene fra Rubbhall. Vi tok en prat med Nils Arvid for å høre mer om dette spennende prosjektet.

Er denne havnen inspirert av en spesiell havn?

Totlandshavn er ikke en kopi av en spesiell havn, men det er en havn jeg har laget over flere år. Det startet med en liten kai, og så har den blitt større bit for bit. Det var vennene mine som begynte å kalle den Totlandshavn, basert på etternavnet mitt som er Totland.

Når begynte du å lage havnen?

Jeg startet da jeg var veldig ung. Jeg hadde en periode på 10 år hvor jeg hadde et opphold fordi jeg jobbet som lastebilsjåfør i Europa og ikke hadde så mye tid til prosjektet. Jeg tok opp denne hobbyen igjen etter at jeg fikk en mer normal jobb her hjemme.

Hva har inspirert deg til å lage denne havnen?

Jeg er veldig fascinert av båter og hvordan de er laget, og jeg liker å være kreativ. Jeg ble inspirert av modellhavner fra Tyskland og Nederland til å lage Totlandshavn, men jeg ønsket å lage noe litt mer detaljert og jeg ville ha den så realistisk som mulig – i miniatyrutgave.

Hvorfor valgte du å ha med Rubbhaller på havnen?  

Rubbhallene er med fordi det er viktig at man kan relatere seg til havnen. Rubbhaller finner man overalt, så det var noe som måtte være med!

Hva er det vanskeligste med å lage dette?

Det vanskeligste er å finne en god måte å holde modellene sammen på uten at det vises. I tillegg er det en utfordring å lage modellene lette nok til å tåle vann.

Har du planer om å utvide havnen?

Havnen har allerede vokst ut av den første lastebilen jeg pleide å oppbevare og frakte den i, så jeg måtte kjøpe en ny bil. Akkurat nå har jeg ikke planer om å gjøre den større. Jeg har derimot ønsker om å gjøre den enda mer detaljert.

Hva har vært høydepunktet med å bygge denne havnen?

Det er at jeg fikk bygge en modell av et helt nytt skip før de i det hele tatt hadde begynt å bygge den i virkeligheten. Det var en ære at båtdesigner ga meg den muligheten, og det var gøy å seile modellen rundt før originalen var sjøsatt. Denne båtmodellen fikk mye publisitet.

Takk for at du har tatt med Rubbhall i Totlandshavn, Nils Arvid! Følg prosjektet videre på Instagram: @rc_harbour